Historien på nordvestlandet strekker seg meget langt tilbake. De første bosetningene i dagens Møre og Romsdal kan dateres helt tilbake til tidlig middelalder. Faktisk var Borgundkaupangen og Veøya de største bosettingene mellom Bergen og Trondheim. Senere vokste det frem flere av de byene vi kjenner den dag i dag, blant annet regionens mest folkerike by, Ålesund. Som i dag, så bosatte folk seg i alle kriker og kroker i hele regionen. På denne måten vokste det frem små samfunn, som bærer frukter den dag i dag.
På Smøla er det mulig å bekrefte bosettinger helt tilbake til eldre jernalder. Dette har vært mulig å si ved hjelp av funn av diverse gravhauger og redskaper på en av Smølas mange øyer, Edøya.
Mot midten av det forrige årtusen ble Smøla overtatt av den danske kongefamilien, som en direkte konsekvens av reformasjonen. Videre ble øyene værende under kongens eie helt frem til 1677, hvor det ble solgt til en trøndersk kjøpmann ved navn Lorentz Angell.
I løpet av de neste århundrene ble øyene flittig solgt fra en eier til en annen, før de i 1916 endelig havnet i kommunenes eget eierskap. Gjennom historien har fiskeri og havet, naturlig nok, vært en livsviktig del for de ulike bosettingenes eksistens. Dette ser man tydelig også den dag i dag, og fiskeri er fortsatt en stor del av Smølas identitet.
For deg som ønsker å oppleve Smølas historie med egne øyne, så finnes det et hav av muligheter. Blant annet er det fortsatt mulig å besøke en rekke av de gamle kirkene som har blitt bygget gjennom årene. Den desidert eldste av dem er vakre Edøy Kirke. Kirken er bygget i stein, men har dessverre måtte blitt gjenoppbygget en rekke ganger. Tilbake i 1887 brant store deler av kirken ned på grunn av et lynnedslag, og deler av kirken gikk også med i kampene under 2. verdenskrig. Samtidig er dette med og bringer til enda et fascinerende element til kirkens snart 1000 år lange historie. Her kan det garantert taes en rekke vakre bilder, med et historisk sus!
Som et fiskevær med respekt for seg selv, så har også Smøla en rekke fyr stående rundt på sine øyer. Fyrtårnene står der ubevoktet den dag i dag, da fyrvokternes dager for lengst er talte. Likevel byr de på glimrende muligheter til blant annet fotografering. Vakker natur omringer deg til alle kanter, og kanskje er du heldig å få øye på noen av Norskehavets vakreste skapninger? Skulle du ønske å overnatte ute i havgapet, så finnes det mulighet til å leie blant annet Haugjegla fyr for nettopp det!
For å komme seg til og rundt på Smøla så trengs gjerne enten kjøp eller leie av bil. Om man ikke ønsker å tømme sparekontoen for å skaffe seg nettopp dette, så er det ingenting i veien for å ta opp et lån. En rekke tilbydere rundt om i Norge hjelper deg gjerne med dette, og man trenger ikke være redd for overraskende gebyrer. Slik kan du dermed betale ned ferien i ditt eget tempo når reisefeberen har lagt seg og hverdagen igjen har gått sin vante gang.